Laserleikkurin materiaalit

From PajaWiki
Jump to: navigation, search

English article on laser cutting materials here.

Koska laserleikkuri toimii viime kädessä polttamalla ja sulattamalla materiaalia, reagoivat eri materiaalit eri lailla laseriin ja tämä tulee ottaa huomioon materiaalia valitessa. Osa materiaaleista on liian lujaa leikattavaksi, osa materiaaleista vapauttaa myrkyllisiä kaasuja, osa sulaa rumasti.

Oheiseen taulukkoon on koottu mm. Epilogilta[1] sekä ATX HackerSpacen sivuilta [2] tietoja, sekä omaa kokemustamme.

Muovit & muovisekoiteet[edit]

Materiaali Leikkaus Kaiverrus Huomioita Mistä saa
ABS-muovi (akryylinitriilibutadieenistyreeni) Ei Ei ABS sulaa möhnäksi, joka valuu leikkausalustalle.
Akryyli, pleksi (Polymetyylimetakrylaatti/PMMA) Kyllä (Max 6mm) Kyllä On hyvä olla varma onko muovi akryyliä vai ei. Jotkut kaupat myyvät akryylina ja pleksinä myös muuta kuin PMMA-muovia koska eivät välttämättä tiedä eroista. Katso myös artikkeli akryylien käytöstä. Esimerkiki Etra myy akryylia.
Corian Kyllä Kyllä Testaamatta Ison Omenan kirjaston pajassa, tiedot perustuvat verkkohakuun.
Melamiini Kyllä Kyllä Testaamatta Ison Omenan kirjaston pajassa, tiedot perustuvat verkkohakuun.
Neopropeeni (kloropreenikumi, polychloroprene, pc-kumi) Ei Ei Vapauttaa kloorikaasuja, jotka myös pilaavat laserleikkurin optiikkaa ja sensoreita. Älä ikinä käytä näitä materiaaleja.
Polyeteeni/polyetyleenikalvo, PE-muovikalvo (LP-levyjen muovitaskut, CD-levyjen kannet) Ei* Ei* Ohuiden kerrosten leikkaus periaatteessa onnistuu, mutta muovi sulaa erittäin rumasti. Polyeteeniä ei siis ole hyvä leikata mihinkään järkevään tarkoitukseen.
Polyeteeni/polyetyleenivaahto, PE-vaahto  ?  ? Testaamatta Ison Omenan pajassa. Todennäköisesti sulaa helpolla, joten tarvitsee suurempia nopeuksia (enintään 90 Speed)
Polykarbonaatti (PC), (cd-levyt, muovilinssit, Lexan) Ei* Ei* Leikkaus onnistuu jokseenkin enintään millin paksuudella, mutta polykarbonaatti tummuu silloinkin. Laser toimii infrapunalaserilla, ja koska polykarbonaatti imee infrapunaa, paksumpi polykarbonaatti alkaa helposti kärytä ja tummentua. Polykarbonaatti on siis melko kehno materiaali laserleikkaukseen.
Polypropeeni(PP) (messumatto), Kyllä* Ei* Messumaton leikkaus onnistuu hyvin, joskin laser syö leikkauslinjan millin leveäksi. Polypropeenilevyjä ei ole testattu, mutta verkkohaun mukaan ohuet levyt saattavat käpertyä lämmöstä, eikä polypropeeni sovellu kaiverrukseen hyvin. [3]
Polyvinyylikloridi (PVC), Tekonahka, kontaktimuovi, DC Fix, pankkikortit Ei Ei Vapauttaa kloorikaasuja, jotka myös pilaavat laserleikkurin optiikkaa ja sensoreita. Älä ikinä käytä näitä materiaaleja.
Polyuretaani, tekonahka, vaahtomuovi Ei Ei Polyuretaani voi palaessaan muodostaa hyvin myrkyllistä sinihappokaasua eli vetysyanidia, joka oli Zyklon B:n vaikuttava myrkky. Älä koskaan käytä.
Styreeni-akryylinitriili, SAN, myydään esimerkiksi "muovilasina".  ?  ? Styreeni-akryylinitriili on ABS-muoville ja Styreenille sukua. Testaamatta Ison Omenan pajassa pajassa, mutta oletettavasti kuten ABS-muovilla ja Styreenillä, leikkausjälki voi olla sulanut.
Styreenilevyt, Polystyreenilevyt Ei Ei Ohuita polystyreenilevyjä voi leikata, mutta leikkausjälki on helpolla sulanutta. Polystyreeni on todella helposti syttyvää ja tulipaloriskin takia emme anna leikata laserleikkurissa.
Styreenivaahto, Polystryreenivaahto, Styroksi, styrofoam  ?  ? Polystyreenivaahtoa, eli styroksia ei verkkotietojen mukaan kannata leikata, sillä se sulaa helposti mössöksi. Testaamatta kuitenkin Ison Omenan pajassa. Voi kokeilla jos suuremmat nopeudet vähentävät sulamista (enintään 90% speed).

Puut & puusekoitteet[edit]

Materiaali Leikkaus Kaiverrus Huomioita Mistä saa
Täyspuu, viilu Kyllä Kyllä Täyspuu ja viilu leikkautuvat ja kaivertuvat yleisesti ottaen hyvin, mutta riippuu tarkemmin puulajista millainen leikkausjälki on. Kaikkia täyspuulajeja ei ole meillä testattu. Katso myös artikkeli puumateriaalien käytöstä.
Vaneri Kyllä (max 6mm) Kyllä Vanerit sisältävät usein formaldehydiä liimassa. Esineitä ei kannata tehdä lapsille tai elintarvikekäyttöön. Ns. ulkovanerit ovat kovia leikata läpi ja leikkausjälki on hiiltynyttä. Sisävaneri toimii leikatessa paremmin. Suosittelemme alle 4mm Paksua levyä, Katso myös artikkeli puumateriaalien käytöstä. Esimerkiksi Hobby Point ja Aaltopahvi myyvät sisävaneria.
Painekyllästetty puu Ei Ei Painekyllästetty puu on ongelmajätettä ja hyvin myrkyllistä. Ei missään nimessä saa leikata eikä kaivertaa.
MDF & kovalevy Kyllä Kyllä Alle puolen sentin levyt leikkautuvat yleensä hyvin. MDF ja muut puumassalevyt sisältävät usein formaldehydiä liimassa. Esineitä ei kannata tehdä lapsille tai elintarvikekäyttöön. Katso myös artikkeli puumateriaalien käytöstä.
Lastulevy Kyllä* Kyllä* Lastulevyt ovat usein niin kovia, että laserin ohjeelliset arvot ovat riittämättömiä leikkaamiseen. Esimerkiksi 6mm lastulevy todennäköisesti ei onnistu. Siten vain ohuempia lastulevyjä kannattaa kokeilla. Lastulevyt sisältävät usein formaldehydiä liimassa. Esineitä ei kannata tehdä lapsille tai elintarvikekäyttöön. Lastulevyt ovat usein myös vaikeita leikata läpi. Katso myös artikkeli puumateriaalien käytöstä.
Korkki Kyllä Kyllä Testaamatta Ison Omenan kirjaston pajassa, tiedot perustuvat verkkohakuun.

Muut materiaalit[edit]

Materiaali Leikkaus Kaiverrus Huomioita Esimerkkikappaleita
Ruostumaton teräs Ei Kyllä* Kaiverrus edellyttää metallin pinnoitusta kaiverrusspraylla, jota on kirjastossa. Katso myös artikkeli metallien käytöstä. Aterimet, työkalut, taskumatit
Lasi Ei Kyllä Katso myös artikkeli lasin käytöstä. Hillopurkit, pikarit, viinipullot, lasilevyt
Anodisoitu alumiini Ei Kyllä Katso myös artikkeli metallien käytöstä. Värilliset metalliset juomapullot
Luonnonkuitutekstiilit Kyllä Kyllä Harsot, huivit, lakanat, koristeet
Kivi & keramiikka Ei Kyllä Kaiverruksen syvyys riippuu kiven ja keramiikan kovuudesta. Katso myös artikkeli kivi- ja keramiikkamateriaalien käytöstä. Paperipainot, keraamiset kyltit,
Aito nahka Kyllä Kyllä Katso myös artikkeli nahan käytöstä. Lompakot, vyöt, henkselit
Paperi, kartonki, pahvi Kyllä Kyllä Aaltopahvi voi alkaa palaa. Tarkkaile tilannetta. Katso myös artikkeli paperimateriaalien käytöstä. Paperikoristeet, kortit
Pinnoitettu metalli Ei Kyllä Katso myös artikkeli metallien käytöstä. Pinnoitetut pullot, purkit, mukit.
  1. Epilog: Laserable material compatibility: https://www.epiloglaser.com/how-it-works/laser-material-compatibility.htm
  2. ATX HackerSpace - Laser Cutter Materials: http://www.atxhackerspace.org/wiki/Laser_Cutter_Materials#NEVER_CUT_THESE_MATERIALS
  3. http://thelaserco.com/blog/material-in-depth-polypropylene/ The Laser Co: Material in depth: polypropylene, 19.2. 2018